19 Mayıs Mh. Şemsettin Günaltay Cd. No:148/18
Kadıköy İstanbul
+90 216 395 09 99
info@adayacht.com

Yelkenli Teknenin Avantajları ve Dezavantajları

Yelkenli Tekne Devrilir Mi?

Motoryat Ne Demek?

Motorlu teknelerin Avantajları ve Dezavantajları

Yelkenli Tekne mi Yoksa Motoryat mı Satın Almalıyım?

Neden bir tekne almalıyım?

Ne sıklıkla denize açılabilirim?

Tekneyle erelere gitmek istiyorum ve günlük mesafe aralığım ne kadar olmalı

Daha önce yelkenli tekne ve motoryat kullandığımda, ya da seyir halindeyken hangisi bana daha avantajlı geldi veya hangisini sevdim?

Kendim mi kullanacağım, yoksa kaptan mı tutmalıyım
Motoryat ne kadar yakar, yelkenli tekne ne kadar yakar?
Yelkenlilerin yelken bakımları ya da yelken maliyetleri ne kadar?
Satın aldıktan sonra yelkenlinin mi bakım maliyeti yüksek, yoksa motoryat teknenin mi?
Vermem gereken vergi ve mükellefiyetler hangi teknede daha az ve ya fazladır
Yelkenli teknelerin avantajları
Yelkenli tekne satın almak
Motoryat satın almak
Motoryatların dezavantajları
Motoryatların avantajları
Yelkenli teknelerin dezavantajları
Satın Alırken Yelkenli Tekne mi, Motoryat mı?
Satın Alırken Yelkenli Tekne mi, Motoryat mı?

Tekne satın almaya karar verdiniz fakat kararsızsınız. Yelkenli Tekne mi yoksa Motoryat mı? Aklınızdaki soruları giderebilecek konular ile ilgili makalemize göz gezdirebilirsiniz. 

Yelkenli Tekne mi, Motoryat mı?

Tekneler çok uzun zamandan beridir insanların hayatında var olan, dünyada ve ülkemizde çok sayıda insanın merak sardığı deniz araçları arasındadır. Kimileri ailesiyle güzel vakit geçirmek, kimileri için bir tutku olarak hobi amaçlı, kimileri için dünya sularında geniş bir  seyahat, kimileri için yerel sularımızın sınırlarını gezmek, kimileri için yaz aylarını daha kaliteli geçirmek, kimileri için ise ticaret amaçlı olarak merak edilip alınmaktadır. Ancak bir tekne almadan önce geniş çaplı bir araştırma yapmak ve her şeyden önce nasıl bir tekne istediğimizi bilmek gerekmektedir. İnsanlar bu noktada yelkenli tekne mi, yoksa motoryat alma konusunda ikileme düşmektedir. Ancak burada bilinmesi gereken en önemli şey tekneyi alma amacımızdır.

Yelkenli tekneler adı üstünde çok büyük bir motora ihtiyaç duyulmadan, kamaradan uzanan yelken direklerine bağlı yelken bezleriyle, rüzgârın yönüne göre hareket eden araçlardır. Motorlu teknelere göre daha küçük motorları olan bu tekneler, yelkenler ve motorun gücünün dengelenmesi sonucu hareket eder. Bu nedenle daha kısa mesafelerde veya zamandan yana kaygısı olmayan, rüzgâra karşı tekne kullanıp yelken tutkusu olan insanlar tarafından tercih edilmektedir. Ancak motoryat tekneler sadece motorla çalışarak yelkene ihtiyaç duymadan çalışan güçlü teknelerdir. Çünkü motorları ebatlarına uygun olarak, büyük ve güçlü olduğu için zaten su üzerinde yeterince süratli gitmektedir. Genellikle daha uzun mesafelere daha kısa sürede varmak isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Kısacası Hangi teknenin tercih edileceği aslında tamamen sizin ilgi alanınız ve zevklerinizle ilgilidir. Gelin size ve zevklerinize uygun tekne türlerine birlikte bakarak, avantaj ve dezavantajlarıyla size hitap eden tenlerin özelliklerine bir göz atalım.

Yelkenli Teknenin Avantajları ve Dezavantajları

Yelkenli tekneler motoryatlara göre daha küçük motorlara sahip olmakla birlikte, rüzgar enerjisini de kullanarak hareket ettikleri için kesinlikle yakıt tüketimleri daha azdır. Deniz tutkunu ve aynı zamanda rüzgârı da iliklerinde hissetmek isteyen, deniz sporlarına da meraklı insanlar için, yelkenli tekneler daha avantajlıdır ve bu anlamda tercih edilmektedir. Diğer bir avantaj ise tekneyi bağlayacağınız yer açısından yelkenli tekneler, diğer teknelere oranla daha küçük ebat ve boyutta oldukları için daha az yer kaplamakta ve marina fiyatları daha uygun olmaktadır. En büyük avantajlarından biri ise bakım maliyetidir. Bir teknede en önemli parça motordur. Motor bakımı düzenli periyodlarla yapıl ak zorundadır. Ancak teknelerin motorları büyüdükçe bakım ve onarım masrafları da orantılı olarak artmaktadır. Yelkenli tekneler daha küçük motorlar taşıdıkları için, bakım ve onarım masrafları da daha az tutmaktadır. En önemli ve atlanmaması gereken en büyük avantaj ise, yelkenli tekneler motorlu teknelere göre fiyatlama açısından her zaman daha uyguna satılmaktadır.

Şimdi gelelim Yelkenli teknelerin dezavantajlarına. Yelkenli tekneler, rüzgarın olmadığı dingin zamanlarda sadece motorun gücüyle çok fazla yol alamazlar ve uzun deniz seyahatleri için çok uygun tekneler değillerdir. Ayrıca motoryatlar gibi geniş bir güverteye sahip değillerdir ve su üzerinde günlerini geçirmek, uzun yolculuklar yapmak için konforlu bir alan sunmaz, ayrıca çoğu yelkenli tekne motoryat tekneler kadar lüks ve kullanışlı tasarlanmamışlardır. Yelkenli teknelerin en büyük dezavantajı ise, aşırı rüzgarlı günlerde havuzluk denilen ve dümen tutulan bölüm, genellikle rüzgarın ve rüzgarla oluşan şiddetli dalgaların serpintilerinden etkilenmekte, yaz ayı bile olsa çok soğuk ve ıslak olabilmektedir.

Yelkenli Tekne Devrilir Mi?

Tekne meraklılarının en sık sorduğu sorulardan biri de yelkenli tekne devrilir mi sorusu oluyor. Teknelerin devrilmesine alabora denir. Alabora olayı dalgalara bağlı olarak geliştiği için her tekne türünde olduğu gibi yelkenli teknelerde de alabora riski her zaman vardır. Ancak bir yelkenli teknenin devrilmesinin kolay olmadığını ve ancak teknenin eni kadar bir dalganın yelkenli tekneyi alabora edebileceğini de söylemek lazım.

Motoryat Ne Demek?

Motoryatlar en çok tercih edilen deniz araçları arasında yer alır. Bir teknenin motoryat olduğunu anlamak ise çok kolay. Eğer bir teknenin hareketi rüzgâr tarafından sağlanmıyorsa onun motoryat olduğunu anlayabiliriz. Motoryatlar çalışmak için yakıt tüketir. Bu yakıt dizel ya da yakıtlı motorlar tarafından karşılanabilmektedir.

Motorlu Teknenin Avantajları ve Dezavantajları

Şimdi gelelim marinalarda deniz kıyılarında, fiyort ve koylarda sık sık karşılaştığımız ve gördüğümüz motoryat, diğer adıyla motorlu teknelerin avantaj ve dezavantajlarına. Avantajlarından başlayacak olursak;  Motoryatlar kalabalık kitleler, arkadaş grupları ve aileler için daha uygun olan teknelerdir. Motoryatlar diğer teknelere oranla, daha geniş güverteli olmakla birlikte daha geniş yaşam alanları da sunmaktadır. Çoğunun kamara kısmında yatak odası, oturma alanı, mutfak, banyo ve tuvalet bulunmakla birlikte, gelişmiş su ve elektrik alt yapı sistemleri de vardır. Motoryat teknelerin motorları daha büyük olduğu için, kısa sürelerde uzak mesafeleri kat edebilirler. Ayrıca sürücü kokpiti daha korunaklı bir yerde olduğu için yağmurlu havalarda dâhil, bütün havalarda denize açılabilir, ıslanmadan ve üşümeden yolculuğuna devam edebilirsiniz. En önemlisi ise motorlu tekneler daha konforlu ve lüks dizayn edilmiş bu yönleriyle konforlu bir yolculuk imkânı sunarlar.

Motoryatların dezavantajları konusuna gelecek olursak; motoryatlar büyük motorlu ve daha büyük yapıda tekneler oldukları için, buna eşdeğer olarak yakıt tüketimleri de diğer teknelere göre çok daha fazladır. Bu da yakıt masraflarında ciddi oranlar demektir. Ayrıca bu tekneler geniş ve büyük yapıda oldukları için, koyacak yer sorun teşkil etmektedir ve marinalarda diğer yelkenli teknelere göre, daha yüksek fiyatlar verilmektedir. Motoryalar teknik aksamları fazla olan ve diğer teknelere göre daha büyük motorlar kullandıkları için, buna bağlı olarak bakım ve onarım masrafları da diğer teknelere oranla çok daha yüksektir. Ayrıca teknenizi sadece bir kaç ay kullanıp gidemezsiniz. Çünkü tekne devamlı bakım ve onarım isteyen bir araçtır, ya bakım, onarım ve güvenliğiyle kendiniz ilgilenirsiniz, ya da bunun için görevlendirilecek birini tutmalısınız, bu da ek bir masraf demektir. Her şeyden önemlisi motorlu tekneler yelkenli teknelere oranla, çok daha pahalı ve yüksek meblağlar isteyen teknelerdir.

Yelkenli Tekne mi Yoksa Motorlu Tekne mi Satın Almalıyım?

Bu konu deniz tutkunları ve lüksüne düşkün insanların, en çok ikilemde kaldığı konular arasında olabilir. İnsanlar maddi anlamda kazandıkça her zaman en büyük yatırımı kendilerine ve sevdiklerine yapmak isterler. Bu da kendileri için aldıkları, hayatlarını kolaylaştıran ve mutlu eden şeylerden geçmektedir. Bu nedenle insanlar denizin ve doğanın tadını, sadece kendilerine ait bir alanda geçirmek, deniz üzerinde istedikleri alana kısa sürede varmak ve sevdikleriyle bu alanları paylaşmak ister. Bu nedenle tekne türlerini araştırır ve çoğu zaman ancak tekne alırken ikilemde kalırlar. Çünkü tekneler motorlu tekneler olabildiği gibi, yelkenli de olabilmektedir. Bu teknelerde amaç aynı olsa da kullanım alanı, konforu, maliyeti ve giderleri bakımından birbirinden tamamen farklı türlerdir. Bu nedenle bir tekne almadan önce, alma amacınızı kesinlikle belirlemeniz lazım, bunu da şöyle yapabilirsiniz;

• Neden bir tekne almalıyım?
• Ne sıklıkla denize açılabilirim?
• Nerelere gitmek istiyorum ve günlük mesafe aralığım ne kadar olmalı, kaç kişilik ve kaç günlük seyir planlarım var?
• Daha önce yelkenli tekne ve motoryat kullandığımda, ya da seyir halindeyken hangisi bana daha avantajlı geldi veya hangisini sevdim?
• Kendim mi kullanacağım, yoksa kaptan mı tutmalıyım ve buna yeterli bütçem var mı, veya bu bütçeme hangisi uyuyor?
• Motoryat ne kadar yakar, yelkenli tekne ne kadar yakar?
• Yelkenlilerin yelken bakımları ya da yelken maliyetleri ne kadar?
• Satın aldıktan sonra yelkenlinin mi bakım maliyeti yüksek, yoksa motoryat teknenin mi?
• Vermem gereken vergi ve mükellefiyetler hangi teknede daha az ve ya fazladır

 Eğer bütün bu sorulara akıl ve mantık çerçevesinde cevap verebiliyor, sizin bütçeniz ve yaşam tarzınıza hangisini uygun buluyorsanız o tekneyi tercih etmeli ve almalısınız.

Whats App