19 Mayıs Mh. Şemsettin Günaltay Cd. No:148/18
Kadıköy İstanbul
+90 216 395 09 99
info@adayacht.com

Sıfır Tekne Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Tekne Almak İçin Neler Gerekli?

İhtiyaçlarınızı Ve Beklentilerinizi Karşılayacak Bir Araştırma Yapın

Teknelerin Boyutu Çok Önemlidir

Teknenin Sahip Olduğu Özellikler

Teknenizi Nerede Tutacaksınız?

Tekne Alım Satımı İle İlgili Yasal Prosedürleri de Tamamlamayı Unutmayın

Sıfır tekne avantajları

Sıfır tekne dezavantajları

Sıfır tekneler
Sıfır motoryat
Sıfır yelkenli
Sıfır tekne fiyatları
Sıfır tekne çeşitleri
Sıfır tekne vergisi
Sıfır tekne nereye bağlanır
Sıfır tekne nereden alınır
Sıfır tekne bayrak işlemleri
Amatör denizci belgesi
Sıfır tekne ruhsatı
Sıfır Tekne Alırken Bilmeniz Gerekenler
Sıfır Tekne Alırken Bilmeniz Gerekenler

Tekne alma hayalini kurarken bile karar vermeniz gereken ilk kriter sıfır bir ürün mü yoksa ikinci el bir ürün mü alacağınıza karar vermektir.

Hayallerden bir hayal seçmek gerekirse, kendinize sıfır tekne alma hayali de kurabilirsiniz. Bunun için bütçeniz olsa da olmasa da güzel bir hayaldir bu… Bütçeniz yoksa sadece hayal olarak kalabilir ya da uzak bir hayal. Peki ya bütçeniz varsa?

Denizi görünce hepimiz de bir neşe, bir mutluluk oluşur. Düşünsenize denizle iç içe olabilme fırsatınızın her daim mümkün olabileceğini. İşte birçok kişi bunu bir tekne alabilme hayalinde yaşatır. Kimi şanslıdır ve hayaline kavuşur kimi de başka bahara der… Her alım satım işlemi hassastır, belli bir dikkat ister. Bu yüzden tekne almak isteyenlerin de bazı şeylere dikkat etmesi gerekir. Eğer bütçeniz varsa ve sıfır bir tekne almak istiyorsanız, satış öncesi ve satış sürecinde dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır.

Satılık tekne alma hayalini kurarken bile karar vermeniz gereken ilk kriter sıfır bir ürün mü yoksa ikinci el bir ürün mü alacağınıza karar vermektir. İkinci el teknelerin çok fazla detayı olacağı için, çoğu kişi sıfır ürünlere yönelmektedir. Ama sıfır bir ürünün de daha maliyetli olacağı bilinir. Özellikle birçok teçhizatın olmadığı düşünülürse, bunları da almak için belli bir maddi harcama da yapılacaktır. Yine de sıfır tekneye karar verdiyseniz, o halde sıfır tekne alırken bilinmesi gerekenler nelerdir?

Tekne Almak İçin Neler Gerekli?

Son zamanlarda herkes kendine bir kaçış arıyor. Eğer siz de hayata kısa bir mola vermek ve zaman zaman kaçıp kafanızı dinlemek istiyorsanız, tekne almayı düşünebilirsiniz. Tekne alma şartları ise çok kolay. Eğer bir tekne satın almaya karar verdiyseniz, tekne almak için neler gerekli? Diyebilirsiniz. Bir tekneye sahip olmanız için amatör denizci belgesi almalısınız. Amatör denizci belgeniz ile aldığınız tekneyi gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

İhtiyaçlarınızı Ve Beklentilerinizi Karşılayacak Bir Araştırma Yapın

Tekne almaya niyetiniz varsa, öncelikle bir tekne de neler aradığınıza karar vermelisiniz. Yani beklentilerinizi karşılaması çok önemlidir. Hiç üşenmeyin ve tekneler de bulunan özellikleri ve olmasını istediğiniz şeyleri bir kâğıda yazın. Buradan eleme yaparak da ilerleyebilirsiniz. Örneğin, sürat motoru, motorbot veya çok daha büyük bir tekne…

Anlamanız gereken şey, her ürün her bütçeye, her beklentiye uymayabilir. Bu yüzden seçeceğiniz sıfır ürünün beklentilerinizi karşılamasına dikkat etmelisiniz. Bu nokta da tekneyi çoğunlukla kullanacağınız yer de önemlidir. Her kıyı ve deniz özelliği birbirine benzemez bu yüzden tutacağınız yere uygun bir tekne tercihinde bulunmalısınız.

Teknelerin Boyutu Çok Önemlidir

Hiçbir zaman tekne merakına yeni başlamış kişilere çok büyük tekneler alması önerilmez. Ama şu da bir gerçektir ki büyük tekneler deniz de çok daha rahat hareket eder. İçinde çok daha fazla sayıda insan da bulunabileceği için, büyük tekne seçenekleri daha avantajlıdır. Siz de alacağınız teknenin boyutuna iyi karar vermelisiniz. Amatörseniz de küçük teknelerden yana karar kılabilirsiniz. Karar, tamamen size kalmıştır.

Bu süreçte cevap vermeniz gereken bazı sorular da vardır elbet! Örneğin; tekneyi kaç kişi kullanılacak? Ya da en fazla bu tekneye kaç kişi ile binilebilme ihtimali vardır? Sadece balığa çıkma veya kısa turlar için mi alınacak?  Yani teknenizin taşıma kapasitesi çok önemlidir, alım işlemine karar vermeden önce içine yüklenecek olan eşyaları da düşünerek buna karar vermeniz gerekir. Ayrıca ne kadar büyük bir ürün tercih ederseniz, ödeyeceğiniz tutar da o kadar fazla olacaktır.

Bazı kullanıcılar her detayın düşünüldüğü adeta küçük bir daire özelliğinde tekneler arıyorlar. Bazıları ise hem amatör oluşları ile hem de maddi sebeplerden ötürü çok daha küçük tekne seçenekleri arasında gidip geliyorlar. O yüzden siz de amacınızı iyi belirleyin. Böylelikle onlarca seçenek arasından eleme yapmış olursunuz. Seçim yapmak da daha kolay olur.

Teknenin Sahip Olduğu Özellikler

Seçeceğiniz tekne de bulunan her özellik çok önemlidir. Sıfır bir ürün alacağınız için hiçbir fire versin istemezsiniz. GPS, oto pilot, telsiz, derinlik, hız, rüzgâr vb. hangi göstergelerin olduğunu incelemelisiniz. Kamara sistemi var mı, varsa eğer çocuk sahibiyseniz, onlara uygun mu? Tüm bu soruları da cevaplamanız gerekir. Ayrıca sıfır teknelerde birçok malzeme eksik olur, bunları da tamamlamanız gerekecektir.

Motor tercihiz de çok önemlidir. Aslında tekne seçerken en önemli konu motordur diyebiliriz. Eğer bu konu da çok bilgi sahibi değilseniz, işini gerçekten profesyonelce yapan dürüst satıcılardan bilgi alabilirsiniz. Ya da satın alma işleminde, size eşlik edecek ve bu işlerden anlayan bir kişi ile kontrol etmenizde fayda vardır. Çünkü birçok kişi tekne almak ister ancak, donanımsal konularda bilgi sahibi olmaması da normaldir. Bu yüzden de güvenilir kişilerden bilgi alması gerekebilir. Ayrıca tekneler motor ve gövdeden oluşur. Ayrı bir parça olan motorun değiştirilebilme ihtimali hem sıfır hem ikinci el tekneler de her zaman vardır.

Teknenin boyutu ile beraber, cinsi de çok önemlidir. Yani siz bir sürat teknesi mi arıyorsunuz, yoksa yelkenli bir tekne mi arıyorsunuz. Buna da karar vermeniz şarttır. Ayrıca bir tekne alırken, mutlaka binerek kontrol etmeniz de önerilir. Kontrol etmeniz açısından bu önemlidir. Eğer bu konuda hiçbir fikriniz yoksa bilen bir kişi ile deneme yapabilirsiniz.

Teknenizi Nerede Tutacaksınız?

Tekneniz nerede duracak? Bu da önemli bir sorudur. Yani sürekli demirli bir halde mi duracak yoksa uzun süre kullanımda mı olacak? Marinada tutacaksanız, nasıl rahatça çekilebilir? Bu gibi soruları da netleştirmelisiniz. Ayrıca almış olduğunuz teknenin hem kolay ulaşılır olması gerekir hem de güvenli bir yerde bulunması şarttır. Çalınma ihtimalini, doğa olaylarına karşı güvenli bir limanda oluşunu da önemsemeniz gerekir.

Bu arada sıfır tekneler genellikle birçok teçhizattan mahrum bulunurlar. Yani henüz yeni oldukları için sal, bot ve birçok aletin içlerinde olmadığını görürüz. Satın alma işlemi yaparken bunu da göz önünde tutmak gerekir. Alındıktan sonra sıfır teknenizi kişiselleştirir ve birçok eksiğini tamamlarsınız.

Tekne Alım Satımı İle İlgili Yasal Prosedürleri de Tamamlamayı Unutmayın

Her satın alma işleminde olduğu gibi tekne ruhsat(bağlama kütüğü) ve sigorta konularını da aksatmamalısınız. Bir kere teknenizin ruhsatı yoksa onu kullanmanız mümkün değildir. Gerekli evrakı kalem kalem araştırmalı ve edinmelisiniz. Tekneye ait CE belgeleri, imalatı yapan şirketin vermiş olduğu faturaları mutlaka edinmelisiniz. Ayrıca almış olduğunuz teknenin ruhsata işlenen aynı tekne olduğuna da dikkat etmelisiniz. Bu durum genelde ikinci el teknelerde olsa da sıfır ürünlerde de olma ihtimali vardır ve ileri de sorun yaşayabilirsiniz.

Teknelere ait ruhsat ücretleri de tekne boyutlarına göre değişmektedir. Tekne boyutunuzu seçerken buna da dikkat etmelisiniz. Yani sıfır veya ikinci el fark etmeksizin her tekne için gerekli olan yasal belgeler de edinmeniz gereklidir.

Bu arada sıfır tekne alırken gerçekten iyi bir bütçe ayırmanız gerektiğini de unutmamak gerekir. Bazı ekstra maliyetleriniz de olabilir. Alım işleminde sözleşme yapmanız da mutlaka önerilir. Fiyat, tarih, ödeme seçeneği ve eklemek istediğiniz her şeyi sözleşmeniz de mutlaka belirtiniz. İkinci el tekne almadığınız için, dikkat edeceğiniz daha az şey vardır belki ama lütfen aldığınız ürünün sıfır olduğundan da emin olmayı unutmayın. Dolandırılma ihtimaliniz olmasın.

Gördüğünüz üzere sıfır tekne alıyor olsanız bile mutlaka güvenilir bir satıcı bulmalı ve bu şekilde alım işlemi yapmalısınız. Hayallerinizi süsleyen tekneyi alırken çok dikkat etmeniz gerekir. Masmavi bir hayalin peşinden gitmenin verdiği mutlulukla, en güzel tekneye sahip olmanız dileğiyle…

Whats App