19 Mayıs Mh. Şemsettin Günaltay Cd. No:148/18
Kadıköy İstanbul
+90 216 395 09 99
info@adayacht.com

Jeff Bezos Yatı

Koningshaven Köprüsü

Rotterdam, Jeff Bezos'un süperyatı için tarihi köprünün bir bölümünü yıkabilir
Rotterdam, Jeff Bezos'un süperyatı için tarihi köprünün bir bölümünü yıkabilir

Hollanda'nın Rotterdam şehri, tarihi Koningshaven Köprüsü'nün geçici olarak yıkılacağına dair önceki açıklamaları geri aldı. Yetkililer Perşembe günü herhangi bir karar alınmadığını doğruladılar.

Rotterdam'ın Hollandalı belediye başkanı Perşembe günü tarihi Koningshaven Köprüsü'nün bir kısmını Amazon'un kurucusu Jeff Bezos için inşa edilen bir süper yatın şehrin su yolundan geçebilmesi için yıkma planlarından geri adım attı ve henüz bir karar verilmediğini belirtti.
 
*Hollanda'nın Rotterdam kentindeki yetkililerden Jeff Bezos'un yeni lüks teknesinin geçmesine izin vermek için Koningshaven "De Hef" asansör köprüsünün bir kısmını yıkmaları istendi.
 
Bu hafta, belediye yetkilileri medyaya Rotterdam'ın 95 yıllık köprünün orta kısmını geçici olarak yıkmayı kabul ettiğini ve teknenin bu yaz yelken açmasına izin verdiğini bildirdi.
 
Ancak yetkililer Perşembe akşamı başka bir açıklamada, gemi yapımcısından köprünün orta bölümünün geçici olarak yükseltilmesi yönünde bir talep almasına rağmen şehrin henüz fikri kabul etmediğini iddia etti.
 
Belediyeden yapılan açıklamaya göre, yıkıma izin verilirse, tüm maliyeti gemi yapımcısı üstlenecek. Yerel olarak "De Hef" olarak bilinen köprü hızla yeniden inşa edilecekti.
 
Bir belediye yetkilisi, yıkımın ne kadara mal olacağını bilmediğini belirtti. Şehirden yapılan açıklamaya göre yetkililer, tekliflerin çevresel ve ekonomik etkilerini analiz edecek.
 
Amazon'un bir sözcüsü, teknenin fiyatı veya konumuyla ilgili bilgi taleplerine yanıt vermedi. Bir e-postada, tekneyi inşa eden Hollandalı özel yat firması Oceanco'nun bir temsilcisi, gizlilik nedeniyle devam eden projeler veya müşteriler hakkında yorum yapamayacağını belirtti.
 
Rotterdam şehrinin köprünün bir bölümünü yıkma kararı, Çarşamba günü Hollandalı bölgesel bir kamu yayıncısı olan Rijnmond tarafından açıklandı. Süper yat endüstrisi hakkında makaleler yayınlayan Boat International'a göre, bu yıl içinde tamamlandığında, 417 fitlik yelkenli, 1931 yılında inşa edilen 360 fitlik bir yelkenli olan Sea Cloud'u geçerek dünyanın en büyük yelkenli yatı olacak. Malta merkezli bir yatırım şirketi olan Yacht Portfolio.
 
Bloomberg'e göre, Bay Bezos'un görevlendirdiği süper yatın tamamlanması büyük olasılıkla 500 milyon dolardan fazlaya mal olacak. Bay Bezos, yalnızca Tesla CEO'su Elon Musk'tan sonra dünyanın en zengin ikinci kişisi.
 
130 fit tekne açıklığına sahip olan köprü şu anda hizmette değil. Rotterdam tur rehberi Eddy le Couvreur'a göre, Hollandalı mimar Pieter Joosting tarafından inşa edilen ve Rotterdam silüetinde bir dönüm noktası olan köprü, daha önce demiryolu trafiği için kullanılıyordu. Hollanda'daki ilk dikey kaldırma köprüsüydü ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki karşılaştırılabilir köprülerden sonra modellendi. Ona göre, köprünün fütüristik endüstriyel estetiği, 1928'de bir kısa filme ilham verdi.
 
Uzun gemiler, direklerini ve daha büyük üst yapılarını inşa etmeden önce köprünün altından geçerdi, diye açıkladı.
 
Rotterdam İşçi Partisi belediye meclis üyesi Dennis Tak, köprünün yıkılması konusunda rahat olduğunu, çünkü şehrin bunun için ödeme yapmayacağını ve sürecin istihdam yaratacağını söyledi. Bay Tak, "Bu, şehrin parasının bir kısmına el koyması için mükemmel bir fırsat," dedi.
 
1933'te köprüden atlayan bir işçiyi anlatan "Köprüden Sıçrayan Çocuk" romanının yazarı Siebe Thissen'e göre, yapı Rotterdam halkı için bir köprüden daha fazlasını temsil ediyor. "Bu bir anıt," dedi. "Bu Rotterdam'ın kimliği."
 
Rotterdam'da belediye yetkilileri 1990'larda artık kullanılmadığı için köprüyü yıkmaya çalıştığında büyük protestolar olduğunu da sözlerine ekledi.
 
Amazon'un suçlamalarına yanıt vermeden önce, "Sanırım bu yüzden Jeff Bezos ve yatıyla ilgili bu kadar çok gürültü var" dedi. "İnsanlar 'Neden bu adam?' diye merak ediyor" Bu bir işçi sınıfı topluluğu ve herkes Jeff Bezos'un çalışanlarını suistimal ettiğini biliyor, bu yüzden insanlar 'Neden bu kişinin teknesi için köprüyü yıkmasına izin verilsin?' diyor."
 
600'den fazla Facebook kullanıcısı, köprü yakınında buluşup teknede yumurta fırlatmayı planladıkları "Süper yat Jeff Bezos'a yumurta fırlatmak" adlı etkinliğe katılmayı planladıklarını belirtti. Etkinliğin organizatörü Pablo Strörmann, Facebook grubunu "esas olarak" bir şaka olarak kurduğunu kabul eden Pablo Strörmann, "Rotterdammers şehirleriyle gurur duyuyor ve sırf inanılmaz zenginsiniz diye tarihi binaları yıkmıyor" dedi.
 
Ziyaretçileri yerel rehberlerle buluşturan Tours by Locals firmasında çalışan Bay le Couvreur, Rotterdammers'ın performansın getirdiği uluslararası ilgiden büyük keyif alacağını söyledi. "Öte yandan, Bezos gibi insanların kendileri için yarattıkları hayal edilemez zenginliği, hayallerini ve hobilerini yaşamalarının önünde hiçbir şeyin duramayacağını gösteriyor" dedi ve perspektifin "bunlardan başka dünyalar" olduğunu da sözlerine ekledi. geminin şehirden geçişini kim izleyecek."
Whats App