19 Mayıs Mh. Şemsettin Günaltay Cd. No:148/18
Kadıköy İstanbul
+90 216 395 09 99
info@adayacht.com

Tekne Almak İçin Ne Gerekli?

Tekne Satışı Nasıl Verilir?

Nasıl Bir Tekne İstiyoruz?

Teknenizin Boyu En Önemli Kriterlerden Biridir

Tekneye Ait Bazı Özellikler

Tekne Almak İçin Yasal Prosedürler

Satın Aldığınız Tekne de Bulunması Gereken Belgeler

Tanilato Belgesi

Amatör Denizci Belgesi

Tekne satın almadan önce
tekne devri nasıl yapılır
Tekne Nasıl Alınır?
Tekne Nasıl Alınır?

Tekne satın almak profesyonel bir yardım da ister. Peki, tekne nasıl alınır?

Tekne Nasıl Alınır?

Masmavi, uçsuz bucaksız sularda yüzmek bir yana, dalgaların tadını çıkara çıkara tekne ile seyahat etmenin mutluluğu bir başkadır. Denizi sevmeyen de zaten çok nadir bulunur. Bazı deniz müptelaları, bir tekne sahibi olabilmek için yıllarca hayal kurar ve en sonunda o mutlu gün gelir.

En sonunda hayallerine kavuşmanın mutluluğunu yaşar. Ama tekne almak profesyonel bir yardım da ister. Öyle araba alırmışçasına rahat bir biçimde satın alamayız. En azından alışık olmadığımız birçok detay vardır bizi bekleyen. Peki, tekne nasıl alınır? Yeklenli bir tekne mi yoksa motorat mı satın almalıyım? Satın alacağım tekne sıfır tekne mi yoksa ikinci el mi olmalı?

Öncelikle şunu belirtelim ki bu iş biraz soru cevap üzerinden ilerliyor. Alım işlemi yapmadan önce cevaplandırmanız gereken birçok soru var diyebiliriz. Bu sorulara cevap ararken de profesyonel bir yardım almanız da mümkündür. Tekne alımında size yardımcı olabilen tekne ekspertizlerinden de yardım alabilirsiniz. Çünkü tekneler, oldukça maliyetli deniz araçlarıdır. Bu yüzden yanlış yapılan bir alışveriş ile daha sonradan hayal kırıklığına uğramak da söz konusu olabilir. Bu yüzden lütfen, her detayı tek tek inceleyiniz.

Tekne Almak İçin Ne Gerekli?

Tekne almak tabii ki çok kolay. Ancak Bazı şartları bulunuyor. Bir tekneye sahip olmak istiyorsanız ilk olarak amatör denizci belgesi edinmelisiniz. Amatör denizci belgenizi edinerek siz de hayallerinizde ki tekneye kavuşabilirsiniz. Amatör denizci belgesi almak içinse Amatör Denizcilik Federasyonu tarafından her sene yapılan sınavlara katılmanız ve başarı göstermeniz gerekmektedir. 

Tekne Satışı Nasıl Verilir?

Tekne almaya karar veren ama prosedürü tam olarak bilmeyen kişiler öncelikle işlemlerin çok basit olduğunu bilmeliler. Bir tekne satışının gerçekleşmesi için alıcı ve satıcının birlikte liman başkanlığına gitmesi gerekir. İlgili evraklara karşılıklı imza atarak tekne satışı alabilir ya da verebilirsiniz.

Nasıl Bir Tekne İstiyoruz?

Kendinize soracağınız ilk sorulardan biri de budur. Ne türde bir tekneye ihtiyaç duyuyorsunuz? Ama bu soruya geçmeden önce bütçeyi de konuşmak gerekir. Tekne almak için ne kadar paraya sahip olduğunuz çok önemlidir. Bu bütün detayları zaten şekillendirir. Bütçeniz belli olduktan sonra, ikinci el mi yoksa sıfır bir tekne mi alacaksınız, buna karar veriniz. Çünkü sıfır veya ikinci el bir satılık tekne de bakılacak detaylar bile değişir. Biz şimdi her iki tür içinde bazı tüyolar verelim.

Yaz kış üstünde olacağınız bir tekne, kısa yolculuklar ya da balık tutmak için kullanılan bir sürat motoru ve daha nicesi… Tekne almadan önce tekne tipinizi, bütçenize göre şekillendiriniz.

Teknenizin Boyu En Önemli Kriterlerden Biridir

Tekne boyu, sizin kullanım kapasitenizi belirler. Bu hem tekne alma amacınızla, hem de nasıl kullanacağınızla ilgilidir. Eğer 3-5 kişi ile kullanılacak bir tekne bakıyorsanız, küçük bir tekne size yetecektir. Ancak, geniş aile ve arkadaş toplantıları, eğlenceleri planlıyorsanız çok daha büyük bir tekne tercih etmelisiniz. Tekne boyu, bütçenizle de alakalıdır.

Doğal olarak daha büyük tekneler daha pahalı fiyatlara satılır. Büyük teknelerin kullanım kolaylığı avantajını da unutmamak gerekir. Ama dezavantajları da yok değildir.  Büyük bir tekne satın aldığınızda, masrafınız da daha fazla olacaktır. Küçük teknelerde ise, daha fazla deniz sarsıntısı olacaktır. Bütün detayları bir araya getirince, size ve arayışınıza uygun bir ürün bulabilirsiniz.

Tekneye Ait Bazı Özellikler

İster ikinci el bir tekne olsun isterse sıfır bir tekne olsun. Bir tekne de motor ve gövde çok önemlidir. Önce gövdeye bakarsak, teknenin yapıldığı malzeme çok önemlidir. Ahşap bir tekne mi, yoksa fiberglas bir tekne mi alacaksınız? Tabi bu aşama da gerçekten bilen birinden yardım almanız çok iyi olacaktır. Özellikle ürün kullanımında da tecrübesi olanlarla da konuşabilirsiniz.

Genellikle ahşap tekneler çok önerilse de son dönemlerde fiberglas ürünler de oldukça satın alınmaktadır. İyi bir ahşap teknenin daha pahalı oluşu gerçeği de insanları fiberglas ürünlere itti. Hatta beton ve alüminyum tekneler de var ancak ülkemizde pek fazla kullanımları söz konusu değil.

Teknenizin gövdesinin yapıldığı malzemeden bahsederken, özellikle kompozit malzemeden üretilen ozmos sorununa da dikkat etmek gerekir. Ozmos, teknenin deniz suyu ile etkileşime girerek tekne yüzeyinde oluşturduğu kabarcıklara verilen bir addır. Bu problemi yaşayan tekneler, piyasada daha uygun fiyatlara satılırlar çünkü ozmos yapmış tekneler, bir tamirat ve tedavi ister. Bu sebeple lütfen teknenin alt gövdesini iyice inceleyiniz.

Tekne gövdesine bakarken güvertenin durumu da çok önemlidir. Sıfır teknelerde çok problem yaşamazsınız ama ikinci el bir teknenin güvertesi iyice incelenmelidir. Tekneye deniz suyu ya da yağmur suyu dolduğunda tahliyesi kolay oluyor mu? Teknenin güvertesi, hangi malzemeden yapılmış? Oturulan kısımlar rahat mı? Can yeleği, minder vb. detaylar düşünülmüş mü?

İkinci el ya da birinci el teknelere baktığımızda, bir detay da sıfır ürünlerde birçok ekipmanın sonradan tamamlanması durumudur. Yani, ikinci el teknelerde ihtiyaç duyacağınız birçok malzeme zaten bulunur. Tekne alırken bunu da göz önünde bulundurmak gerekir.

Sıfır tekneler de motorunuzun özellikleri ve performansı çok önemlidir. Lütfen bu işten anlayan kişilerden yardım alınız. İkinci el teknelerde daha önce kullanıldığı için, motordan çıkan duman da sizi performans hakkında bilgi sahibi yapabilir. Hatta mavi, beyaz ve siyah çıkması muhtemel olan dumanın her bir renginin farklı bir anlamı da bulunur.

Teknenin elektrik aksamı da çok önemlidir. Sıfır ürünlerde çok dikkat edilmese de ikinci el teknelerde daha önce kullanılmış bir sistem olduğu için, iyi derece de çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Tekne de bulunan gösterge cihazları, beyaz eşya türevi ürünler, elektrik aksamı kontrol edilmelidir. Ayrıca kamara var mı? Varsa özellikleri nelerdir? İhtiyacınızı karşılayacak mı? Rahat mı?

Tekne Almak İçin Yasal Prosedürler

Yukarıda saymış olduğumuz birçok detay, belli fiziki özelliklerdi. Şimdi ise tekne almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bazı yasal prosedürlere bakalım. Teknenizi eğer siz kullanacaksanız boyu 25 metreye kadar olan tekneler için Amatör denizci belgesi almanız gerekir. Bu belge gezi ve spor amaçlı kullanılacak tekneler için uygundur. Siz de başvuru şartlarını sağladıktan sonra, gerekli eğitimlerle beraber, tekne ehliyetinizi alabilirsiniz. Eğer böyle bir niyetiniz yoksa ve tekne için bir kaptan tutacaksanız, bu da güvenli bir yoldur.

Satın almış olduğunuz teknelerin ruhsatı olarak da bilinen bağlama kütüğünün de olması şarttır. Bunun için belli prosedürler vardır. Bağlama kütüğü almak için hazırlamanız gereken şartları sağladıktan sonra teknenizin ruhsatını rahatlıkla alabilirsiniz. Bu belgenin de sürekli tekne içinde bulundurulması gerekmektedir.

İkinci el tekne satın alırken de ruhsata işlenmiş olan tekneyi satın alıp almadığınıza dikkat etmelisiniz. Bazı durumlarda ruhsat üzerinde sahtecilik de yapılabilir. Sıfır ürün alırken de çok dikkatli olmak da fayda vardır. Tekne de değişen parçalar dahi olabilir ve bundan haberiniz olmayabilir.

Satın Aldığınız Tekne de Bulunması Gereken Belgeler

Tekne hayalleri kurarken, tekne nasıl alınır diye düşünürken, evrak prosedürü olduğunu da unutmamak gerekir. Bazı evraklar vardır ki teknenizde bulunmadıklarında cezai muamele görebilirsiniz. Bu yüzden teknenizde her durumda bulunması gereken evrakları da bilmeniz de fayda vardır. İşte teknelerde bulunması gereken evraklar:

·       Tanilato Belgesi

·       Özel Tekne Kayıt Belgesi

·       Amatör Denizci Belgesi

·       Tekne Ce Belgesi

·       Amatör Balıkçı Belgesi

Tüm bu belgeler teknenizde bulunmak mecburiyetindedir. Gördüğünüz gibi aslında tekne almak hem çok güzel bir hayalken hem de sizi oldukça uğraştıran bir hayal olabilir. Aklınızdaki tüm detayları bir araya getirdiyseniz, tekne aramaya başlayabilirsiniz. Ancak tekneler ve özelliklerine dair pek bir bilginiz yoksa da bu iş için size yardımcı olabilecek olan tekne ekspertizlerinden de yardım alabilirsiniz. Ya da gerçekten dürüst olduğu herkesçe bilinen satıcılardan alışveriş yapmalısınız.

Siz de masmavi hayallere bu kadar yakınsanız, kendinize ve sevdiklerinize en uygun tekneye sahip olabilmeniz dileğiyle…

Whats App