Pandemi sonrası lüks yat üretimindeki anormal artışlar yat üretici firmaların siparişleri geri çevirmesine yol açmakta.
Dünyanın önemli süper lüks yat merkezlerinden Antalya Serbest Bölge’de, bu yılın 3 ayında denize indirilen yat ve tekne sayısı 29 oldu.
Sadece lüks yatların üretiminde değil KKTC ve Umman'da kullanılacak olan polis ve sahil güvenlik botlarına olan talebin de artması sebebi ile yat üreticilerini sıkışık bir takvim bekliyor. Yeri geldikçe siparişler geri çeviriliyor.
3 AYDA 29 YAT DENİZE İNDİRİLDİ
Bölgedeki yat sektörünün geçen yıl 30 lüks yat ve tekne üretimiyle 125 milyon dolar gelir sağladı.Bu yıl ise ilk 3 ayda 29 lüks tekne denize indirildi.
Bunlardan 20'si sahiplerine teslim edilirken 9'u ise test aşamasında olduğu belirtildi.Satışı tamamlanan 20 teknenin değeri 29 milyon dolar olduğu belirtildi.
REKOR TALEP
Antalya Serbest Bölge’de toplamda 88 firmanın 49’unu süper lüks yat ve tekne üreten firmalar oluşturuyor.
Süper yat üretiminde Türkiye ise İtalya ve Hollanda'nın ardından 3. büyük yat üreticisi firma olduğu biliniyor.
Tuzla ve Bodrum’un takip ettiği Antalya, geçen yıl hizmete giren 560 ton kapasiteli travel lift, 300 metrelik rıhtım ve 2 bin ton- 90 metre yat kapasiteli ship lift yatırımlarıyla Türkiye ve Doğu Akdeniz’in en önemli yat imalatı merkezi oldu.
BAKIM ONARIMA DA CİDDİ TALEP
2022’de 5 yatın bakım onarıma getirildiği Antalya bölgesinde şu ana kadar yat bakım ve onarıma getirilen yat sayısı 154 olduğu biliniyor.Bunlardan 127’si tamamlandı ve 50 milyon dolar gelir sağlandı. 27’sinin bakım onarım işlemleri sürüyor.Bölgede üretilen yatların geneli ise ABD, Hollanda, Norveç, Umman, Senegal, Güney Afrika gibi ülkelere gönderiliyor.